X

6 semne că nu ai parte de suficientă vitamina B12: Simptomele care te anunță acest lucru

6 semne că nu ai parte de suficientă vitamina B12: Simptomele care te anunță acest lucru. Știm aproximativ de ce nutrienți avem nevoie în dieta noastră: proteine, legume cu frunze verzi bogate în fier și fibre, dar câți dintre noi se preocupă de vitamina B12? Știe cineva de fapt ce face?

Având în vedere că vitamina este esențială pentru multe dintre funcțiile corpului nostru, este o nebunie că nu este în centrul atenției. Dar mai jos am adunat informații despre exact de ce ai nevoie de ea și care sunt semnele că s-ar putea să îți lipsească din dietă.

Ce este vitamina B12?

Vitamina B12, cunoscută și sub numele de cobalamină, este o vitamină solubilă în apă care este esențială pentru multe funcții corporale. Corpul tău nu produce B12 pe cont propriu, așa că trebuie să o obții prin produse de origine animală, cum ar fi carnea sau suplimentele. Și deoarece nu poate fi stocată în exces, trebuie procurată frecvent.

CITEȘTE ȘI: Unul din cele mai benefice alimente pentru cei vârstnici: Este bogat în vitamina A, seleniu și vitamina B

Ce face vitamina B12?

Vitamina B12 este importantă pentru menținerea sănătății nervilor și pentru producerea ADN-ului și a globulelor roșii. De asemenea, ajută la menținerea sănătății pielii, părului și unghiilor. Fără ea, organismul dumneavoastră are dificultăți în a produce suficiente globule roșii sănătoase, ceea ce poate duce la o serie de probleme de sănătate.

Iată 6 semne că nu primești suficientă vitamina B12:

1. Energie scăzută, oboseală, ceață cerebrală și probleme de memorie

Unul dintre primele semne ale deficienței de vitamina B12 este lipsa de energie sau oboseala, mai ales dacă o resimțiți după somn. Acest lucru, la rândul său, poate afecta funcția cognitivă. Un studiu constată că nivelurile scăzute de vitamina B12 sunt legate de o atenție și o memorie mai slabe.

2. Schimbări de dispoziție

Un alt efect indirect al vitaminei B12 insuficiente? Vedem adesea oameni care se luptă cu schimbări de dispoziție ca rezultat. A fost găsită o legătură între nivelurile scăzute de vitamina B12 și depresie. Se crede că acest lucru se datorează în parte capacității B12 de a crește serotonina, substanța chimică care ajută la reglarea dispoziției.

3. Amorțeală a mâinilor și a picioarelor

De asemenea, este posibil să observați amorțeală la nivelul mâinilor și picioarelor. Acest lucru se datorează faptului că vitamina B12 este implicată în dezvoltarea funcției nervoase, iar atunci când aceasta este afectată, poate duce la amorțeală.

4. Dureri de cap

Deoarece vitamina B12 susține sistemul nervos central (care include măduva spinării și creierul), o deficiență poate duce la simptome neurologice, cum ar fi durerile de cap.

5. Anemie și piele palidă

De asemenea, vă puteți vedea pielea devenind palidă sau gălbuie. Deficitul de vitamina B12 poate provoca anemie din cauza nivelului scăzut de globule roșii sau de celule sanguine care nu funcționează corect, ceea ce, la rândul său, poate provoca piele palidă. De asemenea, poate provoca icter.

6. Dificultate de respirație

Nivelurile scăzute de vitamina B12 pot provoca dificultăți de respirație deoarece interferează cu capacitatea celulelor roșii din sânge de a transporta oxigenul în organism.

De ce s-ar putea să aveți un nivel scăzut de vitamina B12?

Acest lucru se întâmplă adesea dacă nu consumați suficiente alimente bogate în B12, cum ar fi carnea, peștele, ouăle sau lactatele, mai ales dacă sunteți vegetarian sau vegan. De asemenea, este posibil ca organismul tău să aibă probleme de absorbție a B12, din cauza problemelor digestive sau a vârstei.

CITEȘTE ȘI: Ce se întâmplă în creier dacă ai deficit de vitamina B12

Ce puteți face pentru a obține vitamina B12?

Pentru a preveni deficiența, asigurați-vă o dietă bogată în vitamina B12. Sursele includ o gamă largă de carne, pește, lactate și ouă, precum și cereale îmbogățite, drojdie nutritivă și unele alternative de lapte pe bază de plante, potrivit actualno.com.

Alimentele vegetale nu conțin B12 în mod natural, astfel încât este important să luați în considerare un supliment dacă nu consumați produse animale sau să vă asigurați că alimentele dvs. sunt îmbogățite cu B12. Ca întotdeauna, consultați un profesionist din domeniul sănătății dacă suspectați o deficiență – acesta vă poate recomanda un test de sânge și un supliment adaptat nevoilor dumneavoastră.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro